Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Geef je passie door

'Je draagt écht bij aan de ontwikkeling van leerlingen'

Terug

In het begin lijkt het misschien spannend om dit te doen, maar als het je leuk lijkt en je graag iets wilt bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen, dan is docent zijn ook echt iets voor jou. Wat je tijdens de opleiding leert breng je meteen in de praktijk. Daardoor ga je elke keer met stappen vooruit.

Foto Eline Van Der Plas

Eline van der Plas, docent Maatschappijleer bij het Theresialyceum

Creatieve inbreng

Tijdens de opleiding krijg je veel vrijheid en is er genoeg ruimte voor creativiteit. Dit past helemaal bij mij. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn in mijn lessen en nieuwe vormen te ontdekken. Tijdens de opleiding werd dit gefaciliteerd en ook gestimuleerd. Daarnaast ben ik tijdens mijn stage regisseur geweest van een toneelstuk dat leerlingen op mijn stageschool opvoerden. Ik vond het ontzettend leuk dat ik zo mijn passie voor theater kon combineren met mijn passie voor lesgeven.

Actief met actualiteit

Tijdens mijn lessen vind ik het belangrijk dat mijn leerlingen zelf actief bezig zijn. Ik probeer in mijn lessen veel te variëren en steeds mijn lesdoelen te linken aan de actualiteit. Dit doe ik bijvoorbeeld door leerlingen in een rollenspel een rechtszaak na te laten spelen of ze een filmpje te laten maken over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst in Nederland. Bij dit soort opdrachten geef ik ze richtlijnen, maar bied ik ook genoeg ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zelf creatief bezig zijn.

Binding met leerlingen

In mijn huidige baan kijk ik ook graag buiten mijn vak door andere werkzaamheden te doen die me energie geven. Zo ben ik bijvoorbeeld mentor. Ik coach leerlingen die in een vroeg stadium al extra hulp nodig hebben bij de voorbereidingen van het eindexamen. Ik vind dat heel leuk om te doen en het persoonlijke contact met leerlingen maakt veel indruk op me. Die binding met de leerlingen vind ik heel mooi. Dit maakt het wat mij betreft het mooiste beroep wat er is. Als je ‘s avonds op de bank zit, heb je écht het gevoel dat je iets hebt toegevoegd.