Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Geef je passie door

'Leerlingen door moeilijke momenten heen helpen'

Terug

Leerlingen helpen bij moeilijke momenten en de parels die in hun ogen verschijnen op het moment dat ze het snappen. Dat is wat docent zijn zo’n prachtig beroep maakt. Vooraf zit je tijdens de educatieve master geen moment stil. De stage vond ik het leukste deel van de opleiding. Dan stond ik voor de klas en mocht ik doen waar ik zoveel energie van krijg: lesgeven.

Foto Lieke

Lieke Elbersen, docent Scheikunde bij Veluws College Walterbosch

Klimaatregelaar

In het begin is docent zijn nogal een zoektocht. Hoe bewaak je de balans tussen het uitleggen van de stof en het tijd geven aan leerlingen om hun huiswerk te maken? En hoe zorg je ervoor dat je alle stof overbrengt die ze nodig hebben? Je bent voornamelijk bezig met klassenmanagement en het in de gaten houden van het ‘klassenklimaat’. Wanneer de temperatuur bij bepaalde leerlingen stijgt, moet jij de thermostaat weer naar beneden zien te draaien.

Improviseren met overtuiging

Flexibiliteit is een must als docent. Dan heb je bijvoorbeeld alles netjes voorbereid, weet jij precies wat je moet doen, maar dan werkt plots het digibord niet. Dan moet je snel kunnen schakelen en je les op een andere manier vorm gaan geven. Dat is improviseren, want je wilt natuurlijk dat de leerlingen er zo min mogelijk van merken. Het geeft een extra kick als dit dan ook nog lukt.

Vertrouwen van leerlingen

Het maakt veel indruk op me als ik merk dat leerlingen het gevoel hebben dat ze met vragen bij me terecht kunnen. Er kwam bijvoorbeeld een leerling naar me toe omdat ze een opdracht graag op haar manier wilde maken. Ze had het idee dat ze er dan meer van kon leren. Je doet als docent je best om je benaderbaar op te stellen, dus het is extra mooi als je ziet dat het ook zijn vruchten afwerpt. Elke les is anders en vaak gebeurt er wel iets waar ik tijdens het avondeten met plezier over kan praten.