Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Geef je passie door

Voor de klas: een inkijkje in het leraarschap

Terug

Leraar (willen) worden, kan best spannend zijn. Misschien vraag jij je wel af hoe dat voor de klas staan nu echt is. Natuurlijk kun je dat het beste ervaren door het gewoon te doen, maar kijk en luister ook eens naar de ervaringen over onderwijs en leraar zijn van anderen. We hebben er hier een aantal voor je verzameld.

Studenten aan het woord

Wat vinden studenten aan de Radboud Universiteit van hun lerarenopleiding? Hoe ervaren zij het om voor de klas te staan? Zijn die pubers eigenlijk lui? Welke taken kun je naast leraar zijn nog meer oppakken op een middelbare school? In een aantal video's hoor je studenten vertellen over docent zijn, over de academische lerarenopleiding, over vooroordelen en nog veel meer. Je kunt de video's bekijken op het YouTube kanaal van de Radboud Docenten Academie.

 

 

foto: Dierick Bulstra100 dagen voor de klas

Hoe is het om leraar te zijn op een middelbare school? Televisiemakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan aan de slag als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG Arcus in Lelystad. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO. Hoe houd je orde in de klas? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden?

In zes afleveringen zien we de worstelingen van deze nieuwbakken leraren. Bekijk de serie op NPOStart

In het interview 'Voor de Leeuwen' vertellen Tim en Nicolaas meer over hoe het voor de klas staan beviel, hoe ze het vonden om leraar te zijn en met welke uitdagingen ze te maken kregen om een klas geconcentreerd te krijgen en te houden. 

 

 

Klassen

Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Wederom strijken ze neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg? 

Bekijk alle zeven afleveringen via NPOStart.

Neem ook eens een kijkje op de website van Human, waar je nog veel meer kunt lezen. Zo is er een magazine uitgebracht dat je kunt downloaden en er is een follow-up waarin je kunt lezen wat de serie teweeg heeft gebracht.

 

 

Krachtige Leraar Podcast

Mohammed Bouamrani en Zena Bani maken deze podcast om van leraren superhelden te maken. Zelfverzekerde superhelden die in staat zijn voor elke situatie in en rondom de klas de juiste tools in te zetten. Tijdens de afleveringen zijn de rollen voor een keertje omgedraaid. De leraren zitten in de schoolbanken en krijgen telkens les van een nieuwe gastspreker die deskundig is op het gebied van het betreffende afleveringsthema. In de vorm van diepte interviews over hun inzichten en ervaringen wordt de leraar handvatten aangereikt om gelijk toe te passen in zijn eigen lessen. Luister de serie via Spotify

 

Het mysterie van de goede leraar

Leraren, iedereen heeft er een mening over. We zijn allemaal naar school geweest en we hadden daar een favoriete leraar, maar misschien ook de leraar die je liever niet was tegengekomen. Marcel van Herpen is van oorsprong leraar. Hij begeleidt trajecten en geeft lezingen en masterclasses aan leraren en schoolleiders. In deze podcastserie gaat Marcel op zoek naar wat een leraar nou een goede leraar maakt. Hij spreekt met leraren en gaat op zoek naar het geheim achter hun vakmanschap. Om herinneringen op te halen, inzichten op te doen én om de leraar in anderen wakker te kussen. Luister de serie via Spotify.

 

What if Education

Kunnen we de manier waarop we opvoeden veranderen? Moeten we veranderen? En, wíllen we die verandering wel? Met een enigszins onorthodoxe benadering delen docenten, studenten en experts in deze Engels gesproken podcastserie elke aflevering hun ideeën over hoe zij denken dat de toekomst van het onderwijs zich zal ontvouwen. De gastheer, filmmaker Monika Theron, roept vrijdenken op en schuwt controversiële onderwerpen niet in de gesprekken met haar gasten. Monika wil weten hoe comfortabel docenten en leerlingen zijn met nieuwe en zich ontwikkelende concepten in het onderwijs. Luister de serie via Spotify.

 

Leraar Roy vlogt over docent zijn

Aardrijkskunde docent Roy Helmerhorst is niet alleen leraar van het jaar; hij maakt verschillende vlogseries over o.a. zijn leven als docent én hij gaat in gesprek met bekende Nederlanders over hun schooltijd. 'Met mijn vlogs geef ik ouders een kijkje in de klas en ik probeer mensen ermee te motiveren. Ik heb al diverse mensen ermee geïnspireerd de docentenopleiding te gaan doen. Dat is toch geweldig?' Bekijk zijn vlog waarom je docent zou willen worden, en meer video's op zijn kanaal

 

Vragen?

Heb je een vraag of twijfel je welke opleiding het beste bij jouw situatie past? Wij helpen je graag. Bekijk alle contactmogelijkheden of stuur ons een e-mail. Wij nemen dan contact met je op.

Studieadviseurs Eenjarige Educatieve Master,
Educatieve Minor/Module, Trainees in onderwijs, zij-instroom
Studieadviseur Tweejarige Educatieve Master