Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4

Geef je passie door

Zo word je docent

Terug

Om les te mogen geven op het voortgezet onderwijs heb je een lesbevoegdheid nodig. Die kun je halen aan de Radboud Docenten Academie in Nijmegen. We hebben de verschillende mogelij­kheden om docent te worden voor je op een r­ijtje gezet. Zo kun je kiezen welke studieroute het beste b­ij jou en jouw situatie past.

Eerstegraads Bevoegdheid

Meld je aan voor de opleiding

Wil je in september 2022 starten met een Educatieve Master? Dan kun je je van 1 oktober 2021 tot en met 30 april 2022 inschrijven voor de opleiding: aanmelden voor de 1-jarige Educatieve Master | aanmelden voor de 2-jarige Educatieve Master.

De inschrijving voor de Educatieve Minor en de Educatieve Module loopt van 1 tot en met 21 mei 2022.

_____________________________________________

Zit jij op dit moment in het 1e of 2e jaar van je bachelor?

Dan kan je de Educatieve Minor volgen tijdens je bachelor. Hiermee behaal jij een beperkte tweedegraads* bevoegdheid. Wil je hierna toch je eerstegraads* bevoegdheid halen, dan kan je vrijstellingen krijgen voor de Educatieve Master. Deze éénjarige educatieve master volg je na je vakmaster.

Zit jij op dit moment in het 3e jaar van je bachelor?

Dan kan je de Educatieve Module volgen. Deze module volg je ná je bachelor en duurt een half jaar. Na de module heb je een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Wil je hierna toch je eerstegraads bevoegdheid halen, dan kan je vrijstellingen krijgen voor de Educatieve Master. Deze éénjarige educatieve master volg je na je vakmaster.

Heb jij je bachelor afgerond?

Dan kan je de tweejarige Educatieve Master volgen. Hier haal je in twee jaar je eerstegraads bevoegdheid. De tweejarige Educatieve Master is een combinatie van vakinhoud en vakdidactiek. Je verdiept je inhoudelijke kennis van je vakgebied en volgt tegelijkertijd ook vakken over didactiek, adolescentiepsychologie en klassenmanagement. Kortom: je wordt opgeleid tot academicus in jouw vakgebied én tot een eerstegraads bevoegde docent die les kan geven op alle niveaus in het voortgezet onderwijs.

Heb jij je master afgerond?

Dan kan je de éénjarige Educatieve Master volgen. Hier haal je in één jaar je eerstegraads bevoegdheid. De eenjarige Educatieve Master is een zogenaamde post-master: je volgt deze master na je (vak)master. Je leert over grenzen heen kijken omdat je samenwerkt met studenten van verschillende disciplines. Zo heb je aan het eind van de opleiding een vakoverstijgende blik die je goed kunt gebruiken als je zelfstandig lesgeeft. Bovendien start je met twee masters op zak aan je onderwijscarrière. Met die dubbele mastergraad onderscheid je je als academisch professional in het onderw­ijs.

Je kan ook na je master een traineeship volgen, waarin je binnen twee jaar je eerstegraads bevoegdheid haalt. Het traineeship is bedoeld en ontworpen voor ambitieuze professionals die net afgestudeerd zijn, of al een aantal jaar in het bedrijfsleven of de publieke sector werkzaam zijn en zowel een WO bachelor als een WO master hebben afgerond. 
Heb je nog vragen?

De route om docent te worden is vaak maatwerk. Kom je er niet uit en heb je een vraag over bijvoorbeeld de aanmeldingsprocedure, je vooropleiding, de toelatingseisen, of over het docentschap in het algemeen? Neem dan contact op met één van onze studieadviseurs. Bekijk alle contactmogelijkheden of stuur ons een e-mail. We helpen je graag!

_____________________________________________

In welke schoolvakken kan je leraar worden?

Voor enkele schoolvakken zijn er aanvullende voorwaarden om toegelaten te worden tot de éénjarige Educatieve Master. Om te starten met de Educatieve Minor en Module gelden ook een aantal voorwaarden. Kijk hier voor meer informatie over de voorwaarden voor de tweejarige Educatieve Master.

_____________________________________________

*Eerstegraads of beperkte tweedegraads bevoegdheid: het verschil


Beperkte tweedegraads bevoegdheid
Na het succesvol afronden van de Educatieve Minor of Module ontvang je een zogeheten beperkte tweedegraads bevoegdheid. Je mag dan lesgeven in:

  • de onderbouw van havo en vwo (klas 1, 2, 3)
  • de theoretische leerweg van het vmbo (vmbo-tl)

Eerstegraads bevoegdheid
Na het succesvol afronden van de éénjarige Educatieve Master of de tweejarige Educatieve Master ben je eerstegraads bevoegd. Je mag dan lesgeven in:

  • de onder- én bovenbouw van havo en vwo (klas 1 t/m 6);
  • het vmbo;
  • het voortgezet speciaal onderwijs;
  • het praktijkonderwijs;
  • het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), waar ook volwasseneneducatie onder valt.
  • het primair onderwijs, mits je een schoolvak geeft dat overeenkomt met een vak dat daar wordt gegeven.

Nog meer weten over onderwijsbevoegdheden? Neem eens een kijkje op de website van het Onderwijsloket.

_____________________________________________

> Schrijf je in voor onze voorlichtingsactiviteiten

> Nog meer lezen, kijken én luisteren over onderwijs

Vragen?

Heb je een vraag of twijfel je welke opleiding het beste bij jouw situatie past? Wij helpen je graag. Bekijk alle contactmogelijkheden of stuur ons een e-mail. Wij nemen dan contact met je op.

Studieadviseurs Eenjarige Educatieve Master,
Educatieve Minor/Module, Trainees in onderwijs, zij-instroom
Studieadviseur Tweejarige Educatieve Master